Europe

Oppervlakte:
22978500 km2
Inwoners:
732758546
Hoofdstad:
Brussel

Economie
Van 1500 tot 1940 was Europa 's werelds grootste handels- en industriële regio. De vernietiging van twee wereldoorlogen in de twintigste eeuw verlamde de ontwikkeling in het hele continent. In het oosten, faalde de Marxistische economie volkomen om het beloofde Utopia te bereiken, maar lieten wel een spoor van vernietiging achter. Vervuilde ecologie, verouderde infrastructuur en een beschadigde arbeidsethos. Het westen bleef zich ontwikkelen, ondanks de belemmering van bepaalde handels- en industrierestricties en gulle welzijnsregelingen, maar werd erg versterkt door de groeiende economische samenwerking en eenheid. Memorabele momenten van het afgelopen decenium zijn; de uitbreiding van de EU tot 27 staten en 3 kandidaat-leden in 2010 en het voortgaande gevecht van de oost Europese landen om de economische kloof te dichten met het westen. Dit is nog moeilijker geworden door de impact van de economische crisis van 2008-2009. De gecombineerde rijkdom en het snel dalende geboortecijfer maakt West Europa tot een trekpleister voor miljoenen vanuit de verarmde landen in Oost Europa, Afrika en Azië.

Politiek
Van de Franse Revolutie in 1789 tot val van de Berlijnse Muur in 1989 beheerste Europese politieke ideeën de wereld. Humanisme, secularisme, socialisme, Marxisme, fascisme, Nazisme en moreel kapitalisme hebben bijgedragen aan wereldoorlogen, kolonialisme en verdrukking. Tot verassing van vele seculiere Europeanen blijven religie en etnocentrisme belangrijk en grote oorzaken van politieke confrontaties, maar geloofsgroepen hebben een cruciale rol in veel van het sociale welzijnswerk dat plaats vindt. Europa geniet van een nooit eerder voorgekomen periode van vrede, maar de spanningen binnen en tussen Europese staten, en ook het groeiende probleem rondom immigratie, behoeven aandacht en wijsheid.

Godsdienst
Na moslim invasies in de 8e eeuw, was het christendom onderdrukt of uitgeroeid in de landen van het Midden Oosten, waar de kerk zijn eerste wortels heeft. In de daarop volgende eeuwen was Europa de laatste vesting van het christendom. De omringende Moslim landen en de Turkse bezetting van zuidoost Europa, maakte zendingswerk vanuit Europa in Afrika en Azië vrijwel onmogelijk. De opkomst van Europa als kolonisator in de 15e eeuw en de theologische impuls van de Reformatie in de 16e eeuw bezorgden de Kerk een platform waarmee ze de wereld kon bereiken met het Evangelie. In de laatste 250 jaar is de invloed van het Evangelie over de hele wereld toegenomen, maar is, omgekeerd, afgenomen in Europa. Hoewel er in veel landen waar de secularisatie heeft toegeslagen en anti-religieus sociaal beleid heeft geheerst er een toename in spiritualiteit plaatsvindt.

Religies

Christelijk
71%
Niet-religieus
21%
Moslim
6%
Boeddhisme
0.35%
Joods
0.29%
Hindoeïsme
0.14%

Christenen

Katholiek
34%
Orthodox
24%
Protestantisme
9%
Anglicisme
3%
Onafhankelijk
0.75%
Marginaal
0.54%

Feiten

Gebied: 22 978 500 km2, waarvan 74% is in de Russische Federatie.

Europe heeft 10,6% de wereldbevolking

De statistieken zijn bedoeld om een indruk te geven, niet om te stigmatiseren. De statistieken zijn overgenomen uit ‘Operation World, 7e editie, 2010’, zie ook  www.operationworld.org

Filter:
Waar we werken
Vacatures

Schakel JavaScript in om de kaart weer te geven