Mahabba bouwt bruggen in België
Christenen motiveren en mobiliseren om hun moslimnaaste lief te hebben. Dat is in een notendop de missie van de Belgische stichting Mahabba. Het werk groeit, vertelt ECM-zendingswerker David. Anderhalf jaar geleden waren er acht gebedsgroepen, nu zijn dat er veertien. “We bouwen bruggen. Tussen christenen en moslims, maar ook tussen Vlaanderen en Wallonië en tussen allochtone en autochtone christenen.”
David groeide op in Engeland, maar heeft de Belgische nationaliteit. Met zijn vrouw Holly kreeg hij een duidelijke roeping om onder moslims te gaan werken. “Op een conferentie noemde iemand België een land met veel moslims”, vertelt David. “Ik wist dat de kerk in België klein is en niet veel middelen heeft. Ik zag de grote nood en wilde graag helpen.”
Negen jaar geleden vestigden David en Holly zich in Kortrijk. Ze begonnen te werken vanuit een evangelische gemeente en richtten zich in 2018 geheel op het werk onder moslims via de stichting Mahabba.
Mahabba betekent liefde in het Arabisch en is een beweging die in Engeland begon. De stichting wil christenen helpen bij een Bijbelse visie op moslims en de islam en gebruikt daarvoor gebedsgroepen. Bidden staat centraal, maar gebed leidt vaak tot actie, afhankelijk van de context waarin de groepen leven. “Door een gebrek aan kennis trekken christenen zich vaak terug en vermijden ze contact met moslims”, zegt David. “Wij willen discipelen van Jezus zijn en naar hen toe stappen, zoals Jezus naar de Samaritaanse vrouw stapte.”
Gebedsverhoring
Het werk van Mahabba groeit hard, vertelt David. “We hebben nu veertien gebedsgroepen. De meeste zijn gevestigd in Vlaanderen en Brussel, maar er is er ook één in Wallonië. We hopen op korte termijn twintig groepen te hebben.”
Het was een gebedspunt van David en Holly dat iemand hun team zou komen versterken om het netwerk van Mahabba in Wallonië uit te breiden. “België is een nogal verdeeld land”, legt David uit. “Ook in de kerken hebben Vlaanderen en Wallonië weinig met elkaar te maken. Wallonië heeft een andere cultuur, en een andere kerkcultuur. We hadden iemand nodig om Mahabba daar voor te stellen.”
In de persoon van Laureine werd het gebedspunt verhoord. Lorraine komt uit Kameroen, maar woont al vier jaar in België. Met dank aan een fonds in Engeland gaat ze voor Mahabba aan de slag, in eerste instantie een jaar. Het is de bedoeling dat door haar inzet meer groepen in Wallonië opgericht worden. “Wat mij ook bijzonder boeit, is dat zij kan helpen om meer toegang te krijgen tot de Afrikaanse christenen in België”, zegt David. “De grootste kerken in België zijn Afrikaans, echte mega churches.”
“Mahabba staat voor bruggen bouwen”, vervolgt David. “Tussen christenen en moslims, tussen Vlaanderen en Wallonië en ook tussen allochtone en autochtone christenen. We hebben inmiddels al wat contacten met Afrikaanse voorgangers en die zijn heel positief. Zij brengen vuur en dynamiek in ons werk.”
Verbondenheid
David overziet de veertien gebedsgroepen en coacht de coördinatoren van de groepen (elke groep heeft er één). “De groepen verschillen enorm”, zegt David. “Dat is ook de bedoeling. De groepen zijn lokaal verankerd. Elke context is anders.”
“Sommige groepen richten zich alleen op gebed, andere doen ook vrijwilligerswerk, bijvoorbeeld in een azc. Er is een groep met een eigen praatgroep, er is een groep die lessen Nederlands geeft en zo worden er allerlei activiteiten georganiseerd. De groepen zijn laagdrempelig en dat willen we zo houden. Het moet een organisch netwerk blijven, dat mensen samenbrengt rond hetzelfde thema: bidden voor moslims.”
David zorgt voor verbondenheid tussen de groepen door overkoepelende activiteiten. Zo werden onlangs getuigenissen verzameld en als video in het netwerk gedeeld. “Sommige bidders zien in hun eigen groep weinig vrucht. Door de video konden ze zien wat God allemaal doet in België.”
In mei kwamen zestig deelnemers van Mahabba via Zoom bij elkaar om aandacht te besteden aan de islamitische nacht van kracht, een hoogtepunt tijdens de ramadan. In de bijeenkomst werd gebeden dat Jezus zich tijdens die nacht aan moslims zou openbaren.
David heeft ook contact met Bert de Ruiter, consulent moslim-christenrelaties bij ECM Nederland. De door Bert ontwikkelde cursus Sharing Lives wordt dit jaar gegeven in de Mahabba-gebedsgroep in Gent. “De gebedsgroep volgt de cursus zelf, maar is tegelijk gastheer voor anderen die willen deelnemen. Als het goed loopt, gaan we de cursus ook op andere plekken geven.”
Conferentie
Mahabba organiseert ieder jaar een conferentie. Dit jaar kan die niet live plaatsvinden, maar er komt op zaterdag 14 november een alternatief via Zoom. Het thema is 'De moslim worstelt met genade', met als prikkelende vraag: 'Zijn christenen deel van het probleem of de oplossing?'. Steve Bell, auteur van het boek Grace for muslims? en bekend van de organisatie Interserve, is de hoofdspreker. “De conferentie is niet alleen voor Mahabba-deelnemers, iedereen kan meedoen”, zegt David. “Aanmelden kan nog via onze website.”