Terug naar de Basis: Creativiteit

In deze serie nemen we je mee in de ECM basiswaarden. Deel II: Creativiteit

1 okt 2024 - door Kees Postma

,
Ali+02.jpeg

Woensdagavond, 20.00, Berlijn. Het geluid van het verkeer dringt door de enkele ramen van de tweede verdieping van een monumentaal pand. De tafel is rijk gedekt met lekkernijen uit de vele kleine foodshops die de wijk rijk is. Bij de kachel liggen twee teckels heerlijk in hun mand. En de ECM-zendelingen uitgezonden vanuit Australië, Rich and Ali, bereidden zich relaxed voor op wat komen gaat. Vanavond is er Bijbelstudie. Schijn bedriegt. Geen boekje, methode, klaslokaal setting met ongemakkelijke stiltes. Geen kopje koffie met een zuinig speculaasje onder tl-licht. 

De Maegraiths zijn creatief, muzikaal bloed stroomt door hun aderen. Beide zijn ze begenadigde jazz-muzikanten die hun sporen hebben verdiend in hun land van herkomst. Die creativiteit zetten ze in om hier in Berlijn, in een wijk vol kunstenaars & dromers Christus nabij te brengen. Ik Rich vraag naar zijn voorbereiding deelt hij met mij zijn modus operandi: 'Ik loop elke dag een rondje door de wijk met de honden en maak dan een foto van één van de creatieve uitingen op straat. Dat kan een schilderij zijn dat in de etalage hangt, nieuwe graffiti op een metershoge muur of een concertposter. Dit foto toon ik op de Bijbelstudie en vanuit daar gaan we kijken wat de foto in ons oproept, die thematiek staat dan centraal". Als ik even doorvraag gebeurt er heus meer voorwerk. Rich heeft ook zijn eigen associaties en koppelt die aan een Bijbelgedeelte waar hij een korte studie over geeft op zo'n avond.

Rond achten komen de eerste gasten binnen druppelen. Leden van de kerk, buren, volslagen vreemdelingen. De sfeer is warm, goed. Een albumhoes, dit keer door Ali op de gevoelige plaat vastgelegd, verschijnt op de laptop. We kijken, lezen de Engelse tekst en proberen te peilen wat de artiest wil zeggen, maar bovenal op wat voor manier de Hemelse Kunstenaar hier door heen kan spreken. Rond 23.00 loopt de avond ten einde. Rich & Ali vertellen mij over hun droomproject: Een jazzy uitvoering van de Psalmen in het Duits en Engels. 

Niet alle dromen zijn bedrog: Inmiddels is de droom werkelijkheid geworden en gebruiken ze hun liederen, overal en nergens, om de creative internationale community rondom hen te wijzen op Christus. Dezelfde boodschap, maar dan in een nieuw passend jasje voor de context waarin wij werken. Zo zijn er legio verhalen te vertellen vanuit de 26 landen waar we werken. Voor de Jood een Jood, voor de Griek een Griek...en voor de Europeaan een Europeaan. Lees er maar over op onze weblog. Geniet ondertussen ook even van de Maegraiths die je meenemen in het verhaal van God, via Jazz muziek: Luister hier!