Het voelde als vakantie!

10 sep 2024 - door Vind Maastricht

,
Vind Zomerweek 2024

“Het voelde als vakantie!” Wat is dat heerlijk: even afstand van de dagelijkse dingen en tot rust komen in een andere omgeving en in de natuur. Dit betekent ook dat, als een vakantie niet mogelijk is, een zomervakantie erg lang en eenzaam kan zijn. Geen ritme in activiteiten, het gevoel dat de mensen op wie je terug kunt vallen ver weg zijn. Vorig jaar merkten we de impact hiervan op het welzijn van een aantal mensen in onze omgeving. Er ontstond een droom: als we nu eens een zomerweek organiseren?!

De missie van de VIND-community is om niet alleen te vertellen wie onze God is en wat Jezus’ Koninkrijk betekent, maar het vooral ook zichtbaar en tastbaar te maken voor de mensen in ons netwerk. Hoe gaaf als dit kan met een zomerweek! Zodat al “onze” mensen kunnen genieten van plezier, ontspanning, afleiding en rust.

We wilden er echt iets speciaals van maken. Dankzij subsidie (Maastricht Vitale Stad), kortingen (Ad-rem) en gulle gevers (Zuiderkruiskerk) kregen we daar ook de kans voor. We werden steeds verrast. Niet alleen vanwege het aantal aanmeldingen. Die stroomden namelijk binnen. Waar we een begroting hadden gemaakt voor 40 personen, kwamen we uiteindelijk uit op meer dan 80 deelnemers! Maar ook voelden we ons verrast en bevestigd door de voorpret die we merkten bij mensen. Iedereen zag er zo naar uit!

De week begon op zondagmiddag met sport & spel in een prachtige speeltuin, de Mergelhoof. De plek geeft al een heel ontspannen gevoel: tussen de mergelrotsen, in het groen. Er was allerlei fruit en lekkers meegenomen, de kinderen konden spelen en volwassenen zag je op de schommel en met elkaar volleyballen. Heerlijk om te zien dat sport en spel verbindt, dat taal, cultuur en andere verschillen tussen mensen er dan niet meer zo toe doen. De sfeer zat er goed in, de toon was gezet voor de hele week!

Dinsdagochtend was het stralend weer en stonden er in de ochtend tien auto’s klaar om samen te vertrekken naar familiepark Mondo Verde in Landgraaf. Omdat we elkaar nog niet allemaal kenden, kreeg iedereen een hawaii-slinger om. Een stuk fruit erbij, bij elkaar in de auto’s – het was alsof we op schoolreisje gingen! Van jong tot oud, in kinderwagen, rolstoel en scootmobiel, we waren de hele dag een bont gezelschap. Het was een feest om blije mensen te zien rondlopen in het park (of ergens een dutje te zien doen in de schaduw). Verkoeling was er in het waterpark vol glijbanen. Er was genoeg te eten en te drinken. Samengevat in de woorden van een deelnemer: “Het was een super maar dan ook een supermooie dag!”

Dat prachtige zonnige weer van die dinsdag was de volgende dag ineens voorbij…. Een regenachtige, sombere dag… totdat we om 18:00 uur elkaar weer ontmoetten in Buurtcentrum Mariaberg voor een BBQ en een ‘openlucht-bioscoop’. De zon scheen weer volop!  Er werd heerlijk samen gegeten. Vooral de toetjestafel vol snoep werd met gejuich begroet. Het lukte om de film Leo zichtbaar en hoorbaar te maken in de buitenlucht. Hoera, ook deze dag was een succes! Het leuke was: de koelkast van het buurtcentrum was net gevuld met lekkere dingen om weg te geven. Dus niemand ging met lege handen naar huis.

Donderdag was een rustdag…. En wat voor eentje: de regen kwam met bakken uit de lucht. Ook de voorspellingen voor vrijdag waren zorgelijk. Bij sommigen van ons sloeg de twijfel een beetje toe. Ging zo’n dagje bij een zwemmeer wel lukken? En wat deden we onszelf eigenlijk aan? Een uur rijden en zwemmen, was dit wel veilig? De zorgen waren overbodig. Vrijdag was het wederom prachtig weer en de dag verliep zonder incidenten. Misschien was dit voor velen wel het hoogtepunt van de week. Midden in de natuur. De hele dag bij elkaar. Zorg en aandacht voor iedereen. Een echtpaar dat eens samen een boottochtje maakt. Een gehandicapte jongen die als een prins op een luchtbed in het water ronddobbert. Een man die na 20 jaar weer eens zwemt – en dan ook meteen weer een salto kan maken, hoe knap! Mensen die vertellen hoe ze na heel veel stressvolle jaren eindelijk genieten van een goede zomer. We kunnen nog veel meer van dit soort details noemen.

Kortom: “We hebben allemaal genoten, stuk voor stuk!”  Dit slaat niet alleen op de mensen die meegingen. Ook voor ons als organiserend team was deze VIND-zomerweek een heel bijzondere ervaring. Moeilijk te beschrijven, maar het woord ‘hemelse vreugde’ komt dichtbij. Elly en Rikkert hebben een liedje geschreven ‘Weet je waar het hemels koninkrijk op lijkt?’. Op de melodie van dit liedje hebben we ons gevoel van de week proberen te verwoorden:

Weet je waar t hemels Koninkrijk op lijkt?
't Lijkt op de VIND-zomerweek
Wie je bent en waar je bent geweest
Het maakt niet uit. We vieren feest.
We lachen en we spelen en we delen met elkaar
We hebben vakantiegevoel
We leven als familie en we komen tot rust
Onder Gods warme zon