Terug naar de basis: Teamwork

In deze serie nemen we je mee in de ECM basiswaarden. Deel I: Teamwork

donderdag 26 september 2024

,
Teamwork

"There is no I in team" luidt een Amerikaanse uitdrukking. Hoewel de uitdrukking uit de sport afkomstig is, kun je die ook prima leggen op een missionaire organisatie als de onze. Eén van onze kernwaarden is teamwork. We hebben lang geleden al ontdekt dat de Grote Opdracht niet bestaat uit een groepje individuen of lone rangers die solistisch opereren, maar dat we elkaar keihard nodig hebben op het zendingsveld. 

Ook in de Bijbel vinden we teamwork terug.  Als Paulus, Timoteüs en Titus nieuwe gemeentes stichten dan proberen ze daar altijd oudsten (meervoud) aan te stellen. Meervoudig leiderschap. Een profeet als Elia nam op een gegeven moment Elisa mee aan de hand. Hoewel het idee van de wederopbouw van de muur bij Nehemia begon, verzamelde hij al snel mensen om zich heen en had ieder een taak aan zijn stukje muur. Als Mozes een miljoenenvolk praktisch alleen richt dan zegt zijn schoonvader vrij vertaald: 'Mozes, jij bent gek! Stel toch leiders aan, verdeel, delegeer.' Hij stelt vele leiders aan, maar specifiek gaat hij tijd doorbrengen met Jozua. Van een hele andere orde stelt ook de Here Jezus de twaalf aan, om met Hem te zijn, maar ook om het goede werk dat is begonnen, voort te zetten na Zijn hemelvaart. Barnabas nam Paulus onder zijn hoede die dat op zijn beurt weer met vele anderen deed.

Teamwork is het Bijbels beeld van het Lichaam zichtbaar zien worden in de praktijk.
Verschillende gaven en talenten, iedereen is nodig.
De hand zegt niet tegen de voet: 'Blijf jij maar weg.'

Maar teamwork is niet altijd gemakkelijk, soms omdat het grote 'Ik' ons nogal in de weg zit, of omdat de omstandigheden drukkend zijn. ECM kerkplantingsteams bestaan daarnaast uit mensen die allemaal een verschillende culturele achtergrond hebben, wat een extra uitdaging vormt. Zo was ik zelf onderdeel van een kerkplantingsteam bestaande uit Britten, Australiërs, Duitsers en dus Nederlanders die met die vier verschillende culturele achtergronden een kerk stichtten in een vijfde cultuur, die van de Ierse republiek. 

Het risico, in interculturele teams, is dat je de leider van je team gaat beoordelen vanuit je eigen culturele bril. Lianne Roembke zegt daarover:

De culturele achtergronden van de teamleden zullen bepalen hoe zij het leiderschap (en alle andere relaties binnen het team) waarnemen. Iedereen zal de neiging hebben om naar de uitoefening van leiderschap te kijken door hun eigen culturele bril. Wees niet te snel met je oordeel, wees wijs genoeg om eerst je eigen culturele waarden in twijfel te trekken.

We gaan even terug naar Ierland want daarin ligt een mooie les, ik heb hem achteraf pas ontdekt en dat is jammer! Eigenlijk waren onze veldleider en wij een prachtig team, maar door de botsing van onze karakters/culturen en werkwijze gecombineerd met onder andere mijn jeugdig ongeduld en enthousiasme is het eigenlijk nooit goed uit de verf gekomen.

Hij was pastoraal, dacht veel na, leefde van zondag tot zondag, ploegde rustig door. Ik was visionair, probeerde snel nieuwe dingen, keek vijf jaar vooruit en werd onrustig als de zaken, naar mijn mening te lang voortkabbelden. Hij vond het vreselijk om de door ECM Internationaal gevraagde één en vijf jaar doelstellingen te schrijven. Ik kon niet wachten tot we met zijn allen weer mochten zweten met stiften, een whiteboard om ons hart te luchten en te dromen van hoe we meer gemeentes konden stichten op het groene eiland. Hij spaarde vaak de kool en de geit, ik genoot wel van een goede discussie. We waren zo verschillend, maar dat had het juist heel krachtig kunnen maken: We waren complementair aan elkaar.

Bij ons kwam het minder goed uit de verf, ook al klaarden we de klus. Maar er zijn vele verhalen te vertellen van waar het wel lukt en is gelukt. Op dit moment werken meer dan 300 ECM werkers, in 26 verschillende landen aan zo'n 130 kerkplantingsprojecten. Ze zien het goede in elkaar, zonder hun eigenheid te verliezen terwijl ze aan een gezamenlijk doel werken. Dat is teamwork, één van de basiswaarden van ECM.