Getuigenis van een Alpha-cursist: de kerk is een levend iets!

donderdag 12 september 2024

Collage - Tafel van Verbinding, Inge vd Vlis.juni 2024. N.a.v. de Alpha.jfif

Voor de zomer organiseerde Proef! Maastricht een Alpha-cursus, samen met VIND (community aan de overkant van de Maas). Vooraf leek het leuk om dit met een klein groepje eens te proberen in het huis van Eline en Frederik. Maar de aanmeldingen bleven binnenstromen… en het werd spannend of het überhaupt wel in hun huis zou gaan passen.

Het werd gezellig druk en knus, met een groep van negen deelnemers en vier gespreksleiders! In de laatste week voor de start kregen ze nog een belletje van een jonge vrouw. Zij had de flyer gevonden die was neergelegd in de supermarkt. Ze vertelde dat God zich de twee weken ervoor opeens op allerlei manieren aan haar liet zien, en zij het gevoel had naar die supermarkt toe te zijn geleid. Zo kwam ook zij bij de Alpha terecht en is ze de laatste maanden veel aan het leren over God. Tijdens de cursus noemde ze zelfs dat ze erover nadacht om zich te laten dopen! Ook bij andere deelnemers ziet de leiding dat ineens de ogen open gaan. Gaaf om zo een groep mensen te helpen met hun zoektocht naar God.

Eén van de deelnemers, Inge van der Vlis, een kunstenares, maakte de collage, "Tafel van Verbinding" (zie afbeelding) naar aanleiding van de Alpha-cursus en schreef het volgende:

“Dankbaar ben ik jegens Frederik en Eline, voor hun gastvrijheid, hun openheid, hun liefdevolle aandacht tijdens de Alpha-cursus, en de heerlijke maaltijd erna met kookkunsten van Stefan, in hun eigen huis. Aanvankelijk wat zenuwen en scepsis, wat moet ik nu met geloof. Ik ben toch gegaan. De bijeenkomsten waren heel boeiend en intens. Wat mij trof, was dat de ‘leiders’ zichzelf ook kwetsbaar opstelden. Veel vragen aan ons, maar wij ook aan hen. Een persoonlijk getuigenis van Eline maakte veel indruk. Maar ook de anderen waren open over hun eigen kwetsbaarheden. Geen werving, geen oordeel. Wel een luisterend oor, waarin ik liefde en ruimte ervaarde, dat je er mag zijn, hoe en wie je ook bent. Deze gelijkwaardige houding maakte het voor mij fijn, boeiend en interessant, en was ook leerzaam. Ik voelde na lange tijd voor 't eerst weer verbinding met andere mensen, en allerlei nevenactiviteiten versterkten dat gevoel. Met Proef! naar de garage-sale in Heer, samen EK voetbal kijken, etc. De Alpha-cursus was geen reis zoals ik had verwacht, maar een reis naar ons eigen innerlijk. Ik heb er geen woorden voor. In mijn jeugd zat ik jaren in de kerk, ik begreep er niet zo veel van. Bij Alpha leerde ik dingen die ik nog niet wist. De kerk is een levend iets, ontdekte ik! Dit is meer kerk dan de kerk voor mij ooit is geweest. Het is de inspiratie van de Liefde van Jezus, waardoor deze mensen die Liefde kunnen doorgeven. De maaltijd erna, de ontspanning, de vluchtige grappen en luchtige humor, de uitbundigheid soms, waren een goed contrast met de serieuze diepte van de vroege morgen. De gezellige maaltijd erna, de gesprekken, inspireerde mij tot het maken van deze Collage.”