ECM StepRace; een korte impressie

dinsdag 3 september 2024

DSC_1900.JPG

Sinds 2006 stappen mensen op de step voor ECM. Wat maakt deze activiteit tot een succes zodat al bijna het vierde lustrum wordt gevierd? En wie zijn deze mensen, waarvan enkele zelfs elk jaar mee hebben gedaan? Een kort overzicht, want voor een lange versie kan een boek vol geschreven worden.

Het begon als teamactiviteit, gecombineerd met een stukje sponsoring, allemaal op een grote step van Deventer naar Nijmegen steppen. Uitgezwaaid door familie en vrienden begonnen de steppers aan een mooie tocht door de natuur. Deze eerste groep steppers bestond uit het kantoorpersoneel: Diederick, Esther, Patricia, Rianne en Warren. Twee jaar later sloot Dirk-Bart hier zich bij aan, het eerste teken van een groeiende groep. Het was het begin van een gestage groei in het aantal steppers met op het toppunt 40 steppers.

Waar de StepRace eerst nog een lineair karakter had, door van A naar B te steppen, kwam door de het toenemende aantal steppers de vraag naar een andere vorm. Daarom werd er gekozen voor een rondje waarbij men zoveel mogelijk rondjes probeerde te maken. Sponsortechnisch gaf dit een extra uitdaging: men kon gesponsord worden per kilometer in plaats van voor een vast bedrag. Een echte competitie is het gelukkig nooit geworden, maar menig sponsor heeft zich na de StepRace wel vertwijfeld afgevraagd waarom hij zoveel geld per kilometer had ingezet. Nog later werd het rondje een achtje, waarbij op het kruispunt van beide rondjes een rustpunt was. Hier werd de vermoeide stepper opgevrolijkt door de gastvrouwen, een warme beker chocomel en de nodige versnaperingen. Zo hielden de steppers het vol om de 30, 40, 50 tot soms zelfs 80 kilometers vol te steppen.

StepRace Logo  transp 2023

In 2013 kwam er een nieuwe tak van sport bij: de MonsterStepRace. Eén van de kenmerken van de MonsterStepRace is om een startlocatie te hebben die gelinkt is aan ECM of één van haar zendingswerkers. Meestal is dat een thuisgemeente, een enkele keer zelfs een missiepost. Van daaruit wordt dan een flinke afstand gestept naar de startlocatie van de gewone StepRace.

Vond de StepRace de laatste jaren voornamelijk plaats in de omgeving van Deventer, dit jaar is er een totaal andere startlocatie, namelijk het middelpunt van Nederland. Op het terrein van het Leger des Heils in Ede staat een grote witte tent met voldoende ruimte voor wel 100 deelnemers. De inzet is hoog, maar we verbreden ook het doel van deze dag. Naast fondsen werven door middel van steppen, is er ook ruimte voor ontmoeting en verhalen delen. Zendingswerkers, kandidaten, mensen uit de achterban en leden van de ThuisFrontCommissies hebben de ruimte om met elkaar in gesprek te gaan, elkaar tips te geven en elkaar te bemoedigen op hun plekje in Gods Koninkrijk.

De StepRace zelf zal vanaf deze tent zich door de bossen en over de hei slingeren. De Veluwe heeft flink wat kilometers aan fietspaden, waar met de kickbikes goed te steppen valt. De verwachting is dan ook dat door de veranderde startlocatie zich meer steppers zullen aanmelden en de beoogde 50.000 euro opbrengst ook een serieuze kanshebber wordt!