De geschiedenis van de ECM StepRace

Stepper van het eerste uur vertelt

dinsdag 3 september 2024

stepactie start_afgerond.jpg

In 2006 werd het idee geboren om te gaan steppen als fondswervingsmiddel. Als staf gingen we voorbereidingen treffen hoe de route eruit moest komen te zien, eten en drinken onderweg en het regelen van een busje voor uitvallers en opslag, zodat je als stepper niets bij je hoeft te hebben. Met vijf mensen stapten we op de step en begonnen op de Worp bij Deventer met als finish een betrokken kerk in Nijmegen. De wegen waren nog nat van de bui die Deventer passeerde, maar dat mocht de pret niet drukken. 70 kilometer werd er gestept en ‘s middags kwamen we moe maar voldaan aan in Nijmegen aan, waar we enthousiast werden binnengehaald. De opbrengst was € 2.700.

In 2007 draaiden we de route om en stepten we van Nijmegen naar Deventer, eveneens 70 km. Ook weer met de staf. De opbrengst was € 1.850.

In 2008 werd het idee geopperd om het breder op te zetten en ook de zendingswerkers erbij te betrekken. We startten met een groep van 21 steppers. Dit keer werd de aanpak anders. Zo werden er tips gegeven voor kleding, maar ook oefeningen ter voorbereiding en dat was wel nodig, want blessures lagen op de loer. De steps stonden klaar in Arnhem en vandaar vertrokken met een kleinere groep richting Ede waar de resterende steppers zich bij ons voegden. Omdat we op tijd in Deventer wilden komen, werd dit een hele opgave om dit voor elkaar te krijgen. De kilometers begonnen voelbaar te worden en de steppers met een betere conditie begonnen afstand te nemen van de steppers die niet meer zo snel waren. Bij het rustpunt kwam iedereen weer bij elkaar en konden we als groep verder gaan. Er was een volgwagen en dat was nodig ook, want bij een aantal schoot de kramp erin. Op tijd kwamen we in Deventer aan. En op de brug in Deventer werd een staflid opgewacht voor een vrijgezellenfeestje! Opbrengst € 9.200.

In 2009 werd de route wat dichterbij gehouden. We startten in Deventer en gingen via de Holterberg(!) en Markelo terug naar Deventer. De groep steppers nam in aantal toe doordat ook de achterban van zendingswerkers mee gingen doen. Eén staflid kreeg tijdens het steppen jeuk op een bepaalde plek, maar de stepper erachter mocht niet krabben 😉. Ook op deze route was er een volgwagen en ook hier uitvallers vanwege kramp die vlak voor de finish toch nog even gingen steppen voor de foto. Een opbrengst van bijna € 30.000!

In 2010 zijn we begonnen met kleinere routes te steppen zodat mensen even konden uitblazen na  een rondje. We begonnen bij een basisschool en via Bathmen weer terug. Opbrengst € 12.800.

In 2011 begon zelfs een bestuurslid mee te doen. Bescheiden ging hij voor twee rondes van 16 kilometer. Later is dit bestuurslid de monsterrace gaan doen, maar dat volgt hieronder. Vanuit dezelfde basisschool als in 2010 gingen we richting het Deventer-Raalte kanaal waar we uiteindelijk via de bossen weer terugzakten naar het startpunt. Deze dag kwam de regen met bakken uit de hemel en frappant was dat toen alle steppers binnen waren de regen opnieuw met bakken uit de hemel kwam. Opbrengst € 17.500.

In 2012 gingen we weer met een mooie groep steppers op pad Opbrengst € 15.000  Route?

In 2013 werd de steprace nog spectaculairder doordat een kleine groep een monsterrace ging steppen van ruim 200 km. De andere steppers maakten rondjes van 10 km. Gelijktijdig de steppers over de finish. Route? Opbrengst € 27.000.

In 2014 werd het achterland van Deventer bestept. Halverwege de route was het rustpunt waar even uitgeblazen kon worden en waar voorzien werd van drinken en een snack. Opbrengst € 16.000.

De jaren daarna werd de groep steppers groter en om de twee jaar was dan weer de monsterrace. De formule van rondjes in een achtvorm werd geboren en je kon kiezen tussen een extra rondje van tien kilometer of weer terug naar de basisschool. Bij terugkomst van alle steppers werd heerlijk nagenoten van de foto’s onder het genot van de zogeheten stepsoep (bruine bonensoep) en andere soepen met brood. Er was voor de deelnemers een attentie als dank voor hun prestatie voor het doel wat zij voor ogen hadden.