Greater is HE Who is in us, than he that is in the world

Netherlands Missionairy Retreat 2024

18 jun 2024 - door ECM Nederland

NMR 2024 gesprek.jpg

Vanuit Nederland en verscheidene landen in Europa kwamen we kortgeleden bijeen om tot stilte te komen, elkaar te ontmoeten en opgebouwd te worden. De eerste paar dagen waren we met 15 personen, daarna geleidelijk aan minder tot vrijdagmorgen. Die ochtend kwamen een aantal andere zendelingen en bestuursleden van ECM, om naar ons te luisteren en voor ons te bidden.

Wat een gave week! We werden verwelkomd in een vleugel van een klooster, waar we allen een mooie kamer hadden, prachtige maaltijden geserveerd kregen door Trui - die de hele week vriendelijk voor ons de praktische zaken verzorgde. We konden gebruik maken van een groepsruimte voor 't onderwijs en een mooie stilteruimte voor gebed en aanbidding. Dit alles in een bosrijke en stille omgeving, waar we konden wandelen.

We mochten deelnemen aan de gebedstijden van de gastvrije monniken. De eerste avond was vrijwel ieder van ons daar aanwezig. Zonder er met elkaar over te spreken, gaven we er daarna de voorkeur aan samen te komen in onze eigen gebedsruimte. Kostbaar om daar ook persoonlijk voor elkaar te bidden! 's Morgens om 7.30 uur kwamen we samen in gebed, stilte en zang. Zo mooi om in Gods aanwezigheid samen de dag te beginnen.

Na het ontbijt gaf Peter onderwijs over Gospel-coaching, de ander te voorschijn luisteren, en oefenden we met elkaar, soms twee aan twee. Gaaf was te ontdekken hoeveel verschillende eendjes uit zes legostukjes geformeerd werden. Een mooie reminder dat de coach in de tweede positie blijft, het gaat om de ander.

Gaaf was ook dat ondanks de vele regen, het 's middags droog bleef, zodat we buiten kleurrijk konden schilderen wat ons bezig hield. Wat een creativiteit kwam naar buiten ;-) 's Avonds was er alle ruimte om te wandelen, elkaar te spreken, spelletjes te doen, stilte te zoeken of vroeg te gaan slapen.

Ik ben zo dankbaar met deze retraite, de herkenning, 't delen in samen onderweg zijn, het  met dezelfde Liefde, roeping, vuur van U geraakt te zijn. Al dienen we op heel verschillende plaatsen in Europa, in verschillende roepingen en contexten – 't is zo mooi te beleven hoe U zo creatief en veelkleurig bent – in ons allen. Deze week ontstond steeds meer vertrouwen in ons samen bij U te openen, te geven en ontvangen van elkaar in Uw Liefde, dit bracht genezing, nieuw elan, nieuw vertrouwen, nieuwe moed. We lachtten samen, huilden soms, waren geraakt door elkaars overwinningen en pijn, herkenden elkaars vragen en konden hier en daar aanvullen, verheldering brengen. Dank U HEER van LEVEN, wat bent U genadig, goed en groots.

Een speciale dank aan Peter voor zijn inzet, onderwijs en coaching aan ons die vaak alleen in 't veld staan, en aan Nelleke voor haar onvermoeibare en vrolijke organisatie-kunst! Ik denk dat ik wel namens allen spreek als ik een warm DANK JULLIE WEL uitspreek aan Peter en Nelleke, aan ieder die aan deze retraite deelnam, aan ieder die voor ons bad. Zeker ook aan Trui, de gastvrouw, en het team wat voor ons kookte en schoonmaakte op deze mooie plaats. En vooral een groot DANK U aan HEM Die ons allen zegent en tot Zegen stelt op de plaatsen waar Hij ons roept.

Als ECM Nederland zien we de noodzaak om onze zendelingen regelmatig op adem te laten komen. Wij geven daarin gehoor aan Jezus' oproep aan zijn discipelen, nadat die op hun beurt, er door Hem op uit waren gezonden. 'Komt u zelf mee naar een eenzame plaats, alleen, en rust wat uit' (Markus 6:31). Een van onze kernwaarden is 'dichtbij God zijn'. Dat wensen we de mensen toe die we willen bereiken, maar bovendien onze eigen werkers. Want hoe kun je iets geven, dat je zelf niet bezit?